Kawasaki
Technologie Chassis management

Ever since our first motorcycle engine in 1950, Kawasaki has been continually pursuing new technologies in the creation of our high-performance engines. Today, our models are filled with numerous original Kawasaki technological features that have evolved over our long history.A

KIBS

KIBS (Kawasaki Intelligent anti-lock Brake System) is een antiblokkeersysteem dat speciaal voor gebruik op supersportmotoren is ontwikkeld.

Vanwege de specifieke eigenschappen van (en de rijstijl op) supersportmotoren heeft Kawasaki het zeer nauwkeurige KIBS ontwikkeld. Op supersportmotoren wil je maximale remprestaties met zo weinig mogelijk storend ingrijpen tijdens een felle rijstijl. KIBS is het eerste remsysteem in massaproductie dat de ECU (Electronic Control Unit) van het ABS koppelt aan de ECU van het motorblok. Het systeem registreert behalve de snelheid van voor- en achterwiel ook de hydraulische druk in de voorremklauwen, de gasklepstand, het motortoerental, de bediening van de koppeling en de ingeschakelde versnelling. Deze gegevens worden geanalyseerd om de optimale voorremdruk te bepalen. Hierdoor kunnen de grote fluctuaties in hydraulische druk van gewone ABS-systemen worden voorkomen. Ook kan de neiging die supersportmotoren hebben om bij hard remmen hun achterwiel te liften worden onderdrukt en de doseerbaarheid van de achterrem blijft behouden tijdens terugschakelen.