Nieuwsbrief

De Kawasaki Nieuwsbrief

23 juli 2023 Romain Febvre maakt er in Lommel vier op een rij van!

Kawasaki Racing Team MXGP's Romain Febvre knalde naar een vierde GP-overwinning op een rij, met een sensationele prestatie in de tweede race van de Belgische ronde van het FIM World MXGP Motocross Championship in Lommel.

De Fransman liet weinig twijfel bestaan over zijn bedoelingen, tijdens een door regen geteisterde warm-up op het ruigste en zwaarste circuit ter wereld - op een steenworp afstand van KRT's Belgische werkplaats. ‘s Ochtends reed hij immers al bijna vier seconden sneller rond dan al zijn rivalen. Die vastberadenheid was ook in de eerste manche weer klaar als een klontje…
 
Al bij het induiken van de eerste bocht liet hij zijn ongeëvenaarde stuurmanskunsten zien. Hij vond de lijnen in de eerste paar bochten, waarna hij meteen een derde stek te pakken had en binnen een halve ronde al naar de tweede plaats reed. In de vierde ronde had hij het achterwiel van de leider gevonden, waarna hij de druk zo hard opvoerde dat de koploper bezweek en wijd ging in een ruwe bocht. Eenmaal op kop liep de Kawasaki-leider snel uit en hij werd tot aan de geblokte vlag niet meer bedreigd - de tweede volgde op maar liefst dertien seconden.
 
Twee uur later - in de tweede manche - reed Febvre een race voor de geschiedenisboeken.  Bij het uitkomen van de gates week een concurrent van z’n lijn af en en reed over het voorwiel van de Kawasaki.  Zo kwam Febvre als laatste door bocht één, maar hij was zelden meer gebrand op een resultaat. De reactie was sensationeel: al na drie ronden dook hij de top tien binnen, tien minuten later reed hij al op de zesde plaats. Nog eens vijf minuten later - met nog zes ronden te gaan - haalde hij twee man in tijdens dezelfde ronde, waarna hij richting een tweede stek wist te rijden. Zeven seconden achter de koploper, maar het algemeen klassement was alvast buiten gevaar. En toch was de Fransman nog niet tevreden! Bij het induiken van de voorlaatste ronde was het gat immers geslonken tot twee seconden. Al koos Febvre uiteindelijk eieren voor z’n geld, en hield hij de inhaalrace door het hele peloton en op de meest uitdagende baan ter wereld voor bekeken, met het oog op een zekere eindzege in België - z’n vierde zege op een rij!
 
Zelfs een technisch probleem met het omroepsysteem op het circuit tijdens de podiumceremonie, kon de vreugde van de Fransman en zijn ontelbare bewonderaars niet drukken, toen hij spontaan de Marseillaise ten gehore bracht. Met nog zes ronden te gaan in het kampioenschap, heeft Febvre zijn achterstand op de leider in het kampioenschap teruggebracht tot negenennegentig punten en trekt hij naar Finland - de thuisbasis van KRT-teameigenaar en voormalig  F1-wereldkampioen Kimi Räikkonen - op zoek naar een vijfde opeenvolgende overwinning in de zwaarste motorsport ter wereld.
 
Romain Febvre: "Het was alweer een geweldig weekend voor mij. De nieuwe layout van het parcours is nog technischer geworden, maar al sinds gisterochtend heb ik een hele goede flow te pakken. Ik lag al snel tweede in de eerste race; Glenn probeerde een gat te slaan maar hij maakte fouten, waardoor ik hem kon passeren en richting de overwinning kon rijden. Maar in de tweede manche moest ik er voor knokken; het was pure chaos in de eerste twee bochten en ik lag nagenoeg laatste. Ik dacht dat het vanaf daar moeilijk zou worden, omdat iedereen elkaar in het peloton in de haren zou vliegen. Maar ik kon mijn magie laten werken en hield mijn tempo vast tot het einde. Ik had zelfs Prado bijna ingehaald met nog twee ronden te gaan. Maar ik was echt al diep moeten gaan, dus heb ik gekozen voor het eindklassement. Niet veel rijders hebben er ooit vier op een rij gewonnen, dat is iets speciaals."
 
KRT-teamgenoot Mitch Evans blijft herstellende van blessures, maar beleefde eveneens zijn beste GP van het seizoen. De Australiër lag in race één lang op de dertiende plaats, maar verrichte wonderen in de zwaarste GP van het jaar, om in ronde zeven naar de tiende plaats te rijden en te blijven pushen. In de voorlaatste ronde wist hij zo de achtste plaats te verzekeren. In de tweede manche hield hij de twaalfde positie lang vast, maar hij viel uiteindelijk terug naar de zestiende plaats, toen de inspanningen van race één hun tol eisten.
 
Mitch Evans: "De eerste manche was echt goed; ik pushte heel goed door naar de achtste plaats en was blij met mijn race. Ik had een betere start in race twee, maar kwam vast te zitten in bocht twee en verloor een hoop posities. Ik kwam weer terug, maar toen voelde ik een pak krampen in mijn onderrug. Ik onthoud veel positieve punten; alleen de laatste tien tot vijftien minuten hadden beter gekund."
 
Antti Pyrhönen (teammanager KRT): "Ik ben zo trots op Romain en het hele team - alle technische jongens, trainers, kinesisten, vrachtwagenchauffeurs, hospitality, echt op iedereen! Het is een ongelooflijke prestatie om vier keer op rij te winnen en iedereen kan zien hoe goed de Kawasaki is. Sinds de start van het seizoen met de nieuwe motor hadden we een goed platform te pakken en we hebben samen met KMC R&D hard gewerkt om de motor steeds verder te ontwikkelen. We hebben nu een winnende motor op alle soorten circuits en het is een echt statement om hier in Lommel te winnen. Op het moment dat je hier wint, weet je dat de rijder, de motor, de techniek, alles op het hoogste niveau staat. Het voelt als een 'thuis'-overwinning met onze werkplaats om de hoek. We hadden een heel druk weekend met veel sponsors en gasten, die we konden belonen voor hun vertrouwen in ons."

EDIT: intussen werd ook Finse ronde afgewerkt, waar Romain Febvre alweer als winnaar over de streep kwam. Vijf op een rij dus, voor de Franse Kawasaki-rijder. Wat een prestatie! In de tussenstand nadert hij zo tot op 98 punten van koploper Prado.